Graviditetsdagbok

1-2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41

Vecka 1-2

Eftersom graviditeten börjar räknas från senaste mens, och inte från ägglossning och befruktning, så finns inte grodis ännu.

Vecka 3

Torsdag

Det var födelsedagsfest hos Anders på varvet. Han hade bryggt egen öl som vi smakade lite på. Tur att vi inte smakade mer, för den var ganska stark.

Fredag

Midsommarafton firade vi i Lysekil. Vid ett tillfälle konstaterade den blivande kusinen Olivia – Du har ingen bebis i magen.

– Nej, inte så vitt jag vet, svarade jag.

Men nog fanns grodis där.

Söndag

Jag följde med min syster hem och klättrade på stege för att fixa hängrännorna. Det var ett fasligt klättrande, tvättande och målande. Men målandet gjordes krälandes på marken, för det var grunden som behövde målas.

Vecka 4

Fredag – söndag

Vi var på barockmusikkurs på Köpstadsö. Vi tältade och tvingade oss till morgonbad, fast vi kände oss lite badkrukiga.

Vecka 5

Lördag

Jag borde fått mens några dagar tidigare. Brösten var lite ömma, men ungefär som vanligt vid den tiden i månaden. Det kändes ibland som att något var på gång i magen, men sedan kom det av sig. Vi bestämde oss för att vänta tills helgen var över.

Söndag

Vi åkte till Åsa och åt söndagsmiddag. Jag avstod vinet. Det borde inte handla om något annat än graviditet.

Av någon underlig anledning kom vi att tala om Fredriks tillkomst, och förmodligen blev han till i Sarek.

Brösten hade blivit större och ömmade något mer.

Måndag

Fredrik skulle till jobbet och jag följde med in till stan för att packa inför morgondagens kajakpaddling med pappa. Efter en stunds packande och med ett glas te i magen, cyklade jag till Apoteket och köpte ett graviditetstest. Fredrik ringde och kollade att jag var hemma igen, och så sprang han hem för att se. Han stukade visst foten på vägen.

Ja, visst blev det två streck på det. De hade framträtt precis när Fredrik kom hem. Sedan sprang han snabbt tillbaks för att hans far inte skulle se att han var hemma när jag blev hämtad med bil.

Det var mindre tankar än väntat i mitt huvud. Det kändes mest bra att veta.

Jag var trött och sov mer än vanligt. Vet inte om det var för att hjärnan hade mycket att bearbeta.

Tisdag

Halv nio lade pappa och jag ut från Ganlebukten. En stund senare paddlade vi runt i Göteborgs södra skärgård. Jag var ganska trött, men så är det också jobbigt att paddla. Pappa klagade på att jag ville pausa hela tiden. Men det är viktigt att fika.

På kvällen var vi hos Maria och Niklas och planerade nästa veckas segling. Jag höll på att somna, men det var kanske inte så konstigt, då jag varit ute och paddlat i sju och en halv timma.

Vecka 6

Fredag

Vår segling började med en natt i båten. Jag var lite orolig att jag skulle må illa av en eller annan orsak, men jag hade köpt åksjuketabletter och katrinplommon.

Den andra svårigheten är att inte dricka någon alkohol under hela resan. Jag undrade om sällskapet skulle börja fundera över det, men var bestämd med att inte berätta något än.

Söndag

På Læsø. Det regnade väldigt under natten och jag hade ont i magen och ryggen. Fredrik fick krama om. På morgonen hade väl magen jobbat klart, för då gick det bra att gå på toa.

Vecka 7

Torsdag

Klockan åtta verkade min kropp tycka att det var dags att vakna. Testade med ett glas mjölk för att väcka magen på ett snällt sätt.

Jag var trött nästan hela tiden, men mådde för övrigt bra. Lätt illamående ibland, bara.

Jag avbröt seglingen. Det var för gungigt för att vara trevligt för mig, men Fredrik seglade vidare. Fast mark under fötterna verkar min kropp tycka betydligt bättre om än en båt på havets våg.

Vecka 8

Vi var i Bunnerfjällen och vandrade. Det gick mycket långsamt att ta sig fram, men det gick. Jag var tveksam in i det sista till om jag skulle orka eller inte, men det verkade fungera med hjälp av Fredriks stora tålamod och den för mig fördelaktiga packningsfördelningen.

Det jobbigaste var maten. Det som gick bäst ned var fruktsoppa och knäckebröd med messmör. Svårast var pasta och annat lagat.

Ryggsäcken satt bra och höftbältet var skönt. Än syntes ju ingen mage.

Vecka 9

Det var skönt i fjällen. Vi berättade för mina föräldrar, eftersom de köpt en massa goda ostar som jag inte borde äta på grund av att de var opastöriserade.

I fjällen tog vi det första magfotot.

Vecka 10

Efter att ha kommit hem från fjällen berättade vi även för Fredriks föräldrar.

Magen ser lite plufsigare ut ibland. Jag har kanske samlat på mig lite underhudsfett, men annars verkar det inte direkt ha hänt något.

Vecka 11

Testade vattengympa. Det var mycket skönt, men ganska krävande. Jag hade träningsvärk i flera dagar efteråt, i vaderna. Värst, vad otränad jag är.

Det verkade som att systern har börjat rensa i garaget. Enligt pappa ville hon slänga en massa barnkläder. Pappa hade visst mumlat något om att hon ju kunde höra av sig innan hon körde iväg grejorna.

Vi funderade lite och kände efter livmodern. Vi hittade den nog, för det fanns inget liknande i Fredriks mage.

Det andra magfotot fixades.

Vecka 12

Inget särskilt hände. Men det sägs att missfallsrisken minskar efter vecka tolv.

Vecka 13

Det tredje magfotot fastnade på film.

Lördag

Jag var hos Lina på födelsedagskalas. För att vara på den säkra sidan och inte behöva berätta något, hade jag buteljerat om alkoholfri öl på danska pilsnerflaskor, försiktigt och omsorgsfullt. På så sätt kunde jag dricka tre öl utan att verka misstänkt.

Vecka 14

Jag fortsatte med vattengympa en gång i veckan. Den här gången knakade det i min rygg några gånger. Det började väl hända saker i kroppen.

Jag började bli hungrigare och kunde äta ganska mycket. Mat blev gott igen. Ett tag knaprade jag mest råa morötter.

Vecka 15

Ytterligare magfoton. Den började synas mer och mer, magen.

Lördag

Vi var äntligen i kåtan och slappade. Det var skönt att ligga på rygg på golvet i värmen. Vi funderade över hur vi skulle möblera vår nya lägenhet.

Tisdag

Inskrivning hos barnmorskan. Det började med provtagning. Jag lämnade urinprov och blodprov (HIV- och rödahundtest) och så mätte undersköterskan (med jättemage!) blodsocker, Hb-värde och blodtryck.

Barnmorskan var entusiasisk och verkade intresserad av oss och våra liv. Det kändes bra. Fort konstaterade hon att med så sen inskrivning kunde vi säkert höra hjärtat. Jag fick lägga mig på britsen och barnmorskan hittade grodis hjärta direkt! Det låt som någon som var ute och joggade. Och så sprakade det till i den lilla högtalaren när grodis rörde sig. Hon lyssnade runt lite, men där verkade bara vara en groda.

Sedan pratade vi om en massa grejer och barnmorskan antecknade. Vi fick ett schema över de kommande besöken och lite info om järnrik mat.

Innan vi gick därifrån köpte vi en bok, Vänta barn. Och så fick vi order om att lämna urinprov för odling. Tydligen räknas mina urinvägsinfektioner för många år sedan som ”upprepade”. Bra med folk som tar det säkra före det osäkra.

På kvällen var vi på vattengympa. Fredrik var med och vi hade tänkt berätta för hans systrar, men det blev aldrig riktigt tillfälle förrän vi stod och väntade på Annikas pendeltåg. Hursomhelst, så fick vi sagt det i alla fall.

Hemma bestämde jag mig för att ringa min syster och min farmor och berätta. Systerna hade börjat röja bland sina barnkläder, så det var bara att be henne att sluta med det. Och farmorn, ja visst kunde hon tänka sig fler barnbarnsbarn. Hon tjöt högt i telefonen. Men alla fick lova att tiga än så länge.

Vecka 16

Torsdag

Så var det dags för läkarbesök. Vi fick vänta en bra stund, men förklaringen kom snart. Läkaren hade en aspirant hos sig. Han fick såklart också titta och känna. Och som tack för den tjänsten fick vi titta på grodis på ultraljudsskärmen.

Grodis låg med benen i kors och med höger hand mot huvudet. Det lilla hjärtat pickade och man såg till och med kamrarna. Tydligen
ligger de ofta med benen i kors.

Allt verkade hursomhelst bra och grodis var så stor som grodisar ska vara i början av vecka 16.

Tisdag

Den stora flyttdagen. Jag hade blivit ordinerad att vara arbetsledare av barnmorskan. Med stor hjälp av föräldrar så flöt det hela på bra.

Vecka 17

Tisdag

Vattengympa som vanligt.

När vi kommit hem kände jag det första grodhoppet. Grodis gillade visst inte att jag låg på mage på golvet.

Onsdag

Vi gick till vår närmsta mödravårdcentral för att bli överflyttade dit. Men när vi gått därifrån började vi fundera. Det kändes inte helt bra att byta från en så bra barnmorska. Efter en hel del övervägande beslutade vi oss för att kancellera flytten.

Vecka 18

Lördag

Fredriks mor och hans syster med man var på besök. När de åkt hem kändes grodis hopp lite starkare. Jag drog upp tröjan och vi kunde konstatera att det syntes utanpå magen. Stark grodis!

Onsdag

Klockan 10:20 skulle vi vara på Östra sjukhuset för att genomgå en ultraljudsundersökning. Jag hade fått order om att komma med fylld blåsa, så jag drack vatten under hela spårvagnsresan dit. Nog var jag kissnödig när det var dags.

Vi var där så tidigt att vi fick komma in innan de som hade tiden före oss.

Vi klev in i ett litet rum och jag fick ligga på en brits och få klet på magen. Sedan höll sköterskan ett läshuvud mot min mage och vi tittade på skärmen. Hon mätte lårben, skallbredd och magbredd på grodis. När vi kollat klart, matade hon in värdena i sin dator och den spottade ut vårt vanliga datum: 16 mars 2005. Tidigare hade både senaste mens och det förra ultraljudet pekat på detsamma. Grodis verkar växa helt enligt mallarna.

ul18-2

Här mäts grodis skallben. Skallen är den ovala ringen nästan i mitten av skärmen.

Vecka 19

Fredag

För första gången vikarierade jag som fritidsledare. Annars är jag arbetslös. Grodis märkte jag inte direkt av.

På kvällen tillbringade vi kulturnatta med elektronisk musik. Fredrik och jag hade öronproppar, men efter en dag på fritids tröttnade jag ändå ganska snart. Och kanske blev det lite mycket bas för grodis.

Tisdag

Fredriks kusin var med på vattengympan och hon blev informerad, men hade inte noterat magen.

Grodis har inga sysslingar på Fredriks sida, men på min sida finns några stycken redan.

Onsdag

Vi var på söka jobb-kurs med Naturvetareförbundet. Det känns inte alltid så lätt att söka jobb med grodis i magen. Just nu vill jag liksom inte ha ett jobb. Men jag antar att jag kommer att bli mer sugen på det senare.

Vecka 20

Måndag

Jag tyckte att det började bli dags för en hemsida åt grodis, så det var bara att sätta fart med att skriva texter och skanna foton.

Vi var och spelade med Chalmers barockensemble och jag hade ganska tajt tröja på mig. Det verkade inte som att någon såg ändå, men det var ju ett tag sedan de senast träffade mig.

Tisdag

Ännu ett söka jobb-seminarium avklarat. Den här gången med SIF.

Efter seminariet åkte vi hem till en kompis för att spela lite barockmusik. Min mage kom helt i skymundan, då en av värdarnas mage bara förväntades finnas kvar i ytterligare en vecka.

Onsdag

Så var det dags att inviga omvärlden i hemligheten genom att offentliggöra grodis hemsida. Mycket läskigt.

Vecka 21

Torsdag

Halva graviditeten avklarad! Trevligt att grodis velat stanna så länge. Jag hoppas att det fortsätter lika bra som det börjat.

Söndag

Vi var hos grodis kusiner och åt våfflor. Jag passade på att berätta att de skulle få en kusin. Först visste de inte vad det var (de är ju bara fyra och fem år), och sedan undrade de vem som skulle föda den.

– Det ska ju jag.

– Nej, det går inte. Den får inte plats där. Du har för liten mage.

Till slut gav de med sig och trodde på att kusinen skulle växa till sig först.

– Tycker den om våfflor, då?

Sedan sorterade vi barnkläder. Det blev flera lådor fulla. Nu klarar vi de första tre åren nästan helt utan att handla. Till och med skor och stövlar hade kusinerna att bjussa på.

Min moster och hennes man kom förbi, och de verkade inte tycka att det var alls konstigt att vi satt med spädbarnskläder upp till öronen. De blev ändå förvånade när vi berättade.

Den kvällen fick grodis godnatt-viskning av sin äldsta kusin.

Måndag

Boxningsmatch! Det blev fyra lika mellan grodis och mig, men Fredrik vann nog med två-ett. Men det var ju andra matchen på raken för grodis. Rakt i handflatan fick jag boxarna, och så puttade jag tillbaks. Mycket spännande.

Vecka 22

Torsdag-söndag

Grodis for iväg på sin första turné med Chalmers Barockensemble. Det visade sig vara en jämngammal med på samma turné.

Skillnaden mot tidigare turnéer för mig var att jag behövde sova mer och att jag fick ont i svanskotan av att spela två konserter på raken, sittandes på konstiga stolar. Dessutom kände jag mig lite inklämd i konsertklänningen.

Tisdag

Vi var på seminarium om anställningsintervjuer. Kanske hamnar man där någon gång. Sen.

På den veckoliga vattengympan var Sean från USA med. Annika hade lurat med honom.

Vecka 23

Torsdag

Jobbade åtta timmar, men det var ganska kul. Ryktet om magen hade spridit sig från Fredriks mamma till mina arbetskamrater på fritids. Men de tyckte inte att den syntes så mycket.

Jag var halvdöd när jag kom hem, i alla fall. Men då behövde jag packa.

Fredag-söndag

Grodis och jag åkte för andra gången ihop (segling till Læsø var den första) till Danmark. Mamma, pappa och min syster var med på den välorganiserade bussresan med destination Ballumhus i Ballum i allra sydligaste Danmark.

På bussen dit fick systern känna en grodspark. Hon är den enda förutom Fredrik och jag som känt efter.

På lördagen var grodis i Tyskland för första gången.

Tisdag

Vattengympa som vanligt. Den här gången var det bara Maria och jag. Fredrik var förkyld. Det var skönt som vanligt, men mina fem extra kilo börjar kännas lite när jag tar i.

Onsdag

Fredrik var fortsatt förkyld. Under dagen snöt han slut på flera diskhanddukar. Jag verkar dock inte bli smittad, tack och lov!

På kvällen kom första känslan av att grodis hickade. Det var ett rytmiskt, ganska hårt men inte helt regelbundet, dunkande.

Jag lade också märke till att mina ögon var röda. Jag har tidigare märkt att jag ser sämre, men läst att det kan bero på högt tryck i ögonen under graviditeten, vilket tydligen inte är så mycket att bry sig om. Men nu är ögonen helt röda och man kan fundera på om det är hälsosamt. Jag avvaktar kanske lite till det andra barnmorskebesöket, om en dryg vecka.

Vecka 24

Fredag

Vi var på Universeum med grodis kusin Olivia. Det var lagom att gå runt i Olivia-takt. När jag berättade att bebisen stökade runt i magen, så trodde Olivia att den kanske försökte nypa mig. Busigt i så fall.

På kvällen kom Annika och hälsade på. Vi hade myskväll med popcorn och te. Och lite tv från svt:s hemsida. Annika hälsade på grodis genom magen, och grodis puffade på henne.

Lördag

Jag bakade kokostoppar. Det var svårt att låta bli att äta upp alla.

På kvällen for vi till Fredriks farbreor på Onsala. Han fyllde år och bjöd på tacos. Det var gott och trevligt och de som inte redan visste fick reda på grodis existens. Jag utnyttjades som chaufför.

Söndag

Vi var i kåtan som ligger på en udde i en sjö i skogen med Fredriks föräldrar och minsta syster.

Det är inte så lätt att böja sig ned och peta med pinnar i eldar iklädd en massa tjocka (och gärna lite för små) kläder. Speciellt inte när man är lite kall och stel och har en ovanligt stor mage under. Men många skulle nog säga att den var liten.

Skönt att vara i skogen igen, hursomhelst. Vi grillade korv och banan med choklad och drack glögg och åt pepparkakor.

Tillbaks hos katterna i Åsa testade jag att göra smaskig dryck med mjölk och frysta hallon, blandade med mixerstav.

Måndag

Ibland fungerar saker förvånande bra. Jag skickade epost till Familjerättsbyrån på kommunen. Knappt en halvtimma senare ringde en kvinna och vi bokade in en tid för faderskapsanmälan. Så lätt var det.

Tisdag

Vi var på vattengympa, som vanligt. Den senaste veckan hade jag bara gått upp 0,2 kg. Vi hade väl inte lagat tillräckligt god mat, kanske.

Onsdag

De senaste åren har jag varit en sväng till Alingsås för att köpa julklappar och för att det är trevligt. I år hängde Fredrik och grodis med. Vi hamnade i en tågvagn som kom i självsvängning vid vissa hastigheter. Det blev ett väldigt liv i magen.

Vi köpte kanske inte så många julklappar, men vi fick lite idéer.

Vecka 25

Torsdag

Många gånger har jag försökt lyssna på grodis hjärta, men utan resultat. Den här kvällen försökte Fredrik, och visst hittade han en liten rygg eller vad det nu var. Hjärtat pickade på i 150 pick per minut. Mycket mysigt att höra.

Lördag

Det visade sig att Mia var i stan. Vi gick och fikade med henne på Café Zenit. Det var länge sedan vi träffade henne, och nu vet hon att grodis finns också.

Sedan tog vi en sväng till Liseberg för att spana på de upplysta träden och trängas lite med folk. Det fanns alldeles för få bodar med glöggförsäljning.

Söndag

Julpyssel med barockensemblen! Lussekatter är gott. Och julmust. Vi snickrade ihop en adventskalender med finfina rim i flätade hjärtan och hängde upp dem i lokalen.

Hemma tog vi fram både elljustake och vanlig.

Måndag

Andra barnmorskebesöket. Det var ett bra tag sedan senast, men vi har alla mått bra och inte haft anledning att oroa oss. Och allt såg bra ut. Det svåraste var väl att få blod ur mina tunna vener. De gick mest sönder och blev till blåmärken.

Nu blir det tätare besök framöver. Ännu ett före jul.

Tisdag

Vattengympan går fortfarande bra. jag kämpar på, men Fredrik stannade hemma eftersom han nästan skar av sig tummen i fredags. Han har då alltid någon ursäkt.

Onsdag

Min rygg gjorde jätteont hela natten. Jag fick koncentrera mig varje gång jag skulle vända mig. Det bästa var att det gick över när jag steg upp. Jag antar att det kan komma att bli nattliga promenader framöver.

På kvällen kom grodis riktigt igång. Hela magen hoppade och nu börjar vi undra hur hårt det kan sparkas där inne. Man kunde också känna stora, hårda bulor på magen. Men det är fortfarande svårt att begripa vad det är för kroppsdelar man känner.

Vecka 26

Torsdag

Vi var på bio. Det är lite svårt att koncentrera sig med en stökig mage. Men jag antar att grodis hade svårt att sova i allt oväsen.

Hemma vid kvällsmaten fick grodis hicka. Definitivt. Man ska inte andas vatten, men hur ska man kunna veta det när man är så liten?

Fredag

Efter en läsk med journalistkompisarna mötte jag Fredrik vid bussen som sedan tog oss till Lysekil. Det var mysigt att åka buss i mörkret, men det börjar bli lite jobbigt att sitt länge.

När vi kom fram väntade farmor med te och mackor. Och så fick vi sova i rummet med balkong och utsikt över Gullmaren.

Lördag

Handla, tända ljus på farfars grav, hälsa på min ek, baka drömtårta, äta räkor. Massor av trevliga saker. Sånt man gör hos farmor.

Söndag

Vaknade med en figur med hicka i magen. Stackars liten.

Vi åkte med farmor och kusin Elin till Trollhättan för att se på Samuel och Olivia på deras gymnastikuppvisning. På raden framför oss dundrade det in en mamma med ett spädbarn i en bilbarnstol. Man kan inte säga att hon hanterade ekipaget med försiktighet, direkt. Men inte vaknade barnet för det. Man är nog rätt van vid liv och rörelse efter nio månaders magfärd. För att inte tala om ljud. Det här barnet fick dessutom samsas med en sportflaska, och när mamman tog bort den så bredde det ut sig lite till. Man tar så mycket plats man får.

Jag fick en present av Samuel och Olivia. Fredrik ahde skrivit ”snäll Anna” på sin önskelista, och jag hade skrivit ”brödkavel”. Det lät oroväckande. jag fick ett paket med pepparkakor och en ordination om tre om dagen fram till julafton. Det ska nog ge effekt.

Mamma hade sytt en klänning åt mig, men eftersom den var menad för jul och knappt gick på nu, så får hon lägga till en del tyg i sidorna. De säger att jag inte ser så stor ut.

Vi åkte buss hem från uddevalla och stupade trötta i säng. Andra advent till ända. Grodis låg på ett konstigt sätt. Man kände något hårt som nog var ett huvud eller en rygg. Men man kunde inte höra hjärtat, så kanske var det huvudet ändå.

Måndag

Urk. Ont i ryggen och trött.

Lina kom och åt lunch och betraktade magen som ju faktiskt syntes.

Tisdag

100 dagar kvar!

Till vattengympan fick jag låna Fredriks mammas tvådelade baddräkt. Den satt riktigt bra, så det får nog bli den ett tag framöver. Men jag kände mig lite barmagad. Magen visar mycket hud nu.

Onsdag

Vi åkte till Bäckebol för att köpa lite julklappar. Som arbetslös får man försöka på vardagar, så att man slipper trängas. Trängas med mage är inte trevligt alls.

Vecka 27

Torsdag

Efter ett väldigt klädprovande (att hitta skogskläder till någon som inte vill att de ska sitta åt om magen är inte helt lätt) lyckades vi samla oss nog för att bli hämtade och åka ned till Åsa. Där skulle tillverkas julkort. Eftersom vi inte är några stora julkortsskickare, så bestämde vi os för att göra julklappsetiketter istället. Fredrik hade problem med att komma ihåg att dra in stolen så att jag kunde komma förbi med magen.

Fredag

Med en massa varma kläder på och med väskorna packade gav vi oss av ut i skogen, till kåtan.

Vi åt ärtsoppa, byggde vindskydd, eldade, gick poängpromenad upplyst av marschaller och hade mysigt. Fredrik och jag sov i kåtan. Med den nya, större kaminen och vårt lilla stenmagasin ovanpå, tillsammans med vindtätheten i och med ny takpappa runtom själva kåtan, blev det ett bra sovklimat där inne. Och gott sov vi efter lite filosoferande runt brasan.

Lördag

Vi vaknade i en dimma och jag gjorde upp eld i kaminen. Efter en stadig frukost vid brasan, fixade de andra nya sittstockar runt eldstaden.

Vi plockade ihop oss och begav oss genom skogen tillbaks till civilisationen.

Efter dusch och klädtvätt blev vi stadsmänniskor igen.

Söndag

Vi åkte en sväng in till Kungsbacka för att köpa julklappar och se om det fanns några mammabyxor som passade. Det gjorde det inte. De fina gröna manchesterbyxorna var för små i small och för stora i medium. Trist, för mina mammabyxor som jag haft på mig i princip varje dag i ett par månader klämmer numera åt lite för mycket om kvällarna.

Dock lyckades vi köpa några julklappar och begav oss av mot katternas boning i Åsa för att göra julgodis.

I över femtio år har samma slags julgodis tillverkats. I år införde vi två nyheter, nämligen limekola och chilitryffel. Som vanligt blev det ohyggliga mängder godis, men vi var ganska många som skulle dela, så det blev väl överkomligt till slut.

Måndag

Klockan sex skred luciatåget, tre tvåbeningar i morgonrockar (en med ytterligare en tvåbening i magen) och två fyrbeningar (vilka tjänstgjorde som lussekatter), in i Fredriks föräldrars sovrum med stearinljus, glögg och grekiska pepparkakor. Föräldrarna blev både överraskade och glada, så man får väl säga att vi lyckades.

Tisdag

Jag jobbade hela dagen i en särskoleklass. Det var kallt och blåsigt och när jag kom hem var jag ohyggligt trött. Dessutom hade vattengympan tagit jullov, så vi fick gympa lite själva istället.

Onsdag

Jobbade även denna dag, fast i en klass med multihandikappade barn. Hjärnan höll på att storkna av nya intryck när jag kom hem.

Vecka 28

Torsdag

Efter några julklappsköp och en disputation åkte vi till Mia på Tjärnö i Strömstads skärgård. Det var mörkt och blåsigt när vi kom dit. På den marinbiologiska stationen var det julpub och vi drack öl och åt gröt och pizza.

Fredag

Sov som en (eller kanske två) stock(ar). (Även om det tog en liten stund att somna då grodis hickade på ett mycket mer maghoppande sätt än tidigare.)

Efter grötfrukost med Mia satt vi i hennes hyrda hus och myste under tiden hon jobbade. Efter lunchen fick vi en rundvisning i det nya laboratoriet och sedan återgick Mia till jobbet och vi tog en promenad på Saltö, ön utanför Tjärnö. Det blåste så havet yrde och solen målade tallarna gyllene. Man borde bo vid havet.

På kvällen lagade vi smaskig fisk-curry och spelade TP. Jag höll på att utklassa de andra, men vann nog till slut på walk-over.

När jag skulle sova hickade grodis så att hela magen hoppade.

Lördag

Efter en utdragen frukost gick vi ut på Saltö. På klippstranden gjore vi en revolutionerande upptäckt. Havets rörelser verkade dela upp stranden i höger- respektive vänsterhandskepartier. Vi lyckades även få ihop virke nog till en hel liten båt, med deodorant, tandborste, fungerande pulversläckare och högerstövel.

Efter en komplicerad hemfärd genom skogen kom vi hem till Mias lilla hus och kunde laga stekt skarpsill med potatismos. Sedan tog vi tåget hem.

Söndag

Vi vässade armbågarna och gav oss ut på stan för att fixa ihop de sista julklapparna. Det kändes inte som att det var så trångt, men det var kanske tack vare att vi höll oss ifrån Nordstan.

Måndag

Jobbade hela dagen med multihandikappade barn. Kom hem och var dödstrött.

Tisdag

Dags för tredje barnmorskebesöket. Blodvärdet hade gått upp igen. Skönt att dubbel dos järntabletter givit resultat. Allt annat var också bra och magen hade växt. Synd bara att hon inte kunde hitta 28-veckorsdockan.

Grodis verkar ligga med huvudet nedåt och ryggen på höger sida i min mage. Det har vi anat när vi känt och lyssnat med stetoskop.

Efter barnmorskebesöket tog vi bussen till Lysekil. Farmor hade gjort middag.

Onsdag

På morgonen fanns det en liten bula nästan vid bröstbenet. Den försvann när man petade på den. Förmodligen en fot.

Vecka 29

Torsdag

Efter att ha provat och funderat lite, så gav jag upp försöket med klänningen mamma sytt. Jag kände mig bara som i ett tält. Det fick bli de vanliga mammabyxorna som hängt med i flera månader.

Fredag

Julafton.

Efter att ha hämtat pappa, hälsat på farfar under jorden och ätit lutfisk, gick vi till familjen Govik för att dela ut paket och äta julmat.

Min faster hade fixat två par mammasnickarbyxor från sin kompis som växt ur dem. Äntligen något som passar. Jag börjar ge upp hoppet om att växa i storasysterns byxor, men det är kanske väl det. Nu slipper i alla fall grodis och jag tampas om platsen i resårbyxorna.

Det var en trevlig julafton med god och mycket mat. Vid halv sju satte vi oss på bussen och for hem till Hisingen. Det var skönt att slippa köra själv från Lysekil. Vi satt längst fram med säkerhetsbälte på och med fin utsikt över vägen. I Uddevalla blev bussen nästan full.

Hemma i lägenheten packade vi upp klapparna och slog in lite nya att ta med nästa dag. Fredrik bläddrade lite i ”uppdrag: pappa” som han fått av mig. Det är några pappor som skriver lite om hur de tycker om pappaskapet.

Lördag

På juldagsmorgonen klev vi upp och slog in julklappar och packade lite. Tog pendeltåget till Kungsbacka och blev hämtade för vidare transport till Gällinge. Där åt vi gällingefisk och hade allmänt trevligt.

Sedan åkte vi till Åsa och öppnade julklappar och gosade med katterna. Jag fick tre tröjor som passar på en stor mage. Skönt att ha något fint att ta på sig.

Söndag

Vi var på Kungsmässan och strosade lite. Tittade på en mjuklift och konstaterade att man förmodligen ganska lätt kan sy en själv.

Sedan var vi hos Fredriks kusiner i Draget på Onsala och åt middag.

Måndag

Vi var en sväng och kollade in huset som Fredriks syster och hennes man höll på att flytta in i. Vi bjöd på flyttgröt och tittade på när flyttgubbarna bar in pianot.

Vecka 30

Torsdag

Via Skövde åkte vi till Uddeholm i Värmland för att fira nyår. Vi kom fram ganska sent.

Fredrik och jag fick ett rum som tillhört min kompis Anders bror. Där fanns en fin säng til mig, med fjärrkontroll. Fredrik fick sova på golvet. Det passade mig riktigt bra att kunna ha huvudet och fötterna högt. Jag brukar annars ha det så med hjälp av kuddar.

Fredag

Nyårsafton. På förmiddagen blev det skridskor för Fredrik, men jag promenerade på isen istället. Strålande solsken och fin is.

Sedan lagade vi en massa mat. Det blev avocado med lökgräddfil, räkor och dill. Efter det var det vitlöksstekt bröd med rökt lax, men jag hade räkor istället för lax. Till huvudrätt var det rådjursrullader med smaskig sås, rotmos och lingonchutney. Riktigt smaskigt!

Stefan flamberade pannkakor med apelsinjos. Dock gick det åt så mycket alkohol att jag inte vågade äta efterrätten sedan.

Vid tolvslaget var vi ute och skålade med varandra och med magen. Jag hade bubblande vatten i mitt glas.

Det blev grodis år.

Lördag

Efter tolvslaget gick vi in och åt ostbricka. Sen sov vi gott.

På dagen åkte vissa skidor. Vi andra tittade på Sound of Music på tv. Sedan var det pizza och grillning i en grillkåta. En lat och skön dag.

Söndag

Vi åkte hem genom ett blåsigt Sverige. Så kom man till sin egen säng. Utan fjärrkontroll visserligen, men Fredrik fick flytta upp nästan två meter från golvet igen.

Måndag

Grodis mormor och morfar kom och hälsade på. Vi åkte till Bäckebol och jag köpte en sittsäck i beige manchester för julklappspengarna från min farmor.

På kvällen var det premiär för grodis och mig på Magplasket på Lundbybadet. Det är vattengympa med avslappning och diskussion, bara för mammor med mage. Det var trevligt, men vattnet var väldigt varmt, hela 34°C. Jag vågade inte ta i så mycket med risk för överhettning. Knepigt att se så många magar på en gång.

Jag gick hem och slöade i min sköna sittsäck.

Vecka 31

Torsdag

Jag vaknade på natten av en sammandragning som klämde om min kropp ordentligt. Lite läskigt. Livmodern brukar träna sig en del, men inte så att jag vaknar av det. Jag kollade på klockan och somnade om.

Senare på dagen verkade grodis försöka sträcka på sig. Magen buktade ut åt sidorna, men spratt tillbaks. Det är nog halkigt där inne. Så höll det på en stund. Kontakten mellan utsidan och insidan av magen tar sig. När man petar på buckorna på magen så försvinner de. Mysigt.

Fredag

Nu har vi bestämt oss för att sy en mjuklift. Vi var på IKEA och köpte deras kökslådeplast på rulle. Tänkte att den kunde fungera som stabilisator och vindskydd i väggarna. Sen behöver man bottenplatta, remmar och tyg.

På kvällen gick vi till krogen och drack öl och mineralvatten. Det var mycket trevligt och man får kanske passa på medan grodis håller sig innanför skinnet.

Lördag

Ute var det orkan, men inomhus satt grodis och jag och lyssnade på musik i hörlurar, respektive skrev grodisdagbok. Jag är väldigt nöjd med sittsäcken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Måndag

Andra gången på Magplasket. Skönt och mysigt. Vi fick en skiva med avslappningsövning att ta med hem. Fredrik och jag testade den och konstaterade att den nog inte är så olik mental träning som idrottsmän sysslar med. Det kändes hursomhelst bra.

Tisdag

Jag blev inringd till jobbet på fritids. På väg dit ringde mobilen och jag fick jobb på särskolan på torsdagen.

Jobbandet gick bra och sedan följde Fredrik och jag med till Åsa eftersom grodis farfar fyllde år. Han fick en liten burk med tryffelsvamp av oss.

Onsdag

På morgonen kände jag för första gången att grodis nådde upp till mina revben. En lite läskig känsla.

Gårdagens promenad till jobbet blev lite för hastig och drog igång en massa sammandragningar. De gjorde inte ont, men kroppen blev trött efter ett tag.

Vecka 32

Torsdag

Dags för barnmorskebesök igen. Den här gången fick vi se 28-veckorsdockan. Man kan förstå att grodis rumpa känns så vass. Inte mycket hull på såna små barn.

Barnmorskan pratade om amning.

Sedan åkte jag och jobbade. Det var nog sista gången som elevassistent, för jag kände att jag inte var tillräckligt snabb på att värja mig från nyp och slag. Det får nog räcka med fritids i fortsättningen.

Lördag

Klockan tre kom grodis kusiner på besök. Vi åt lunch och plundrade julgranen. Den här gången tyckte de att magen var tillräckligt stor för att deras kusin skulle få plats.

På kvällen var det jazzpub hos barockensemblen. Fredrik spelade klarinett med sitt band. Jag lyssnade och drack tonic water. Skönt att ha bra nattrafik hem.

Vecka 33

Torsdag

Äntligen började vattengympan igen efter juluppehållet. Jag bestämde mig för att prova att gympa med de vanliga gymparna på Valhallabadet. Med strävan om att vara långsammast i bassängen lyckades jag ta i lagom mycket. Fick hoppa över några magövningar bara. Det är skönt att röra sig i vattnet. Skidhopp och grodhopp skulle jag aldrig fått för mig att göra på land.

Lördag

Vi åkte till Trollhättan med grodis farmor och farfar för att hälsa på grodis mormor och morfar. I Trollhättan var det vinter med minusgrader och snö. Först tog vi en tur på Hunneberg. Det låg massor av snö på träden.

Efter Hunneberg tog vi Björkås trappor upp på Halleberg för att beundra utsikten. Gå uppför med tio kilo extra och en kropp med konstig tyngdpunkt är både tungt och lite vingligt. Jag lånade mammas stavar. När vi kom ner goffade vi i oss från kakbuffén på Villa Björkås. Mums!

Fredrik och jag tog en tur till grodis kusiner för att hämta lite saker att packa i BB-väskan. Det blev några små kläder och en haklapp.

Kusinerna ville att grodismagen skulle ha en tuschtatuering, så det fick den.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Måndag

Den här gången diskuterade vi förlossningsställningar och smärtlindring på Magplasket. Jag hade läst lite i en bok av Gudrun Abascal, men konstaterade att det är bra att få sådan information från olika håll. Folk tycker olika och har olika erfarenheter. Det blir svårt att välja, men jag antar att situationen löser det. På
något sätt blir det nog till slut.

Onsdag

Klockan halv fyra befann vi oss på familjerättsbyrån i Göteborg för att fylla i en faderskapsanmälan. Det gick fort och lätt, men krävde två vittnen vid påskriften. Nu har grodis en officiell pappa och två vårdnadshavare.

Sen kollade vi lite på bland annat barnkläder på Myrorna på Järntorget. Det finns en hel del begagnat att få tag i om man skulle behöva något.

Vecka 34

Torsdag

På förmiddagen kom mina föräldrar och min farmor på besök. Vi åt goda köttbullar och fick sedan skjuts in till barnmorskebesöket.

Magen hade blivit större, blodvärdet var bra och det mesta var som vanligt. Det nya var väl att grodis fixerat sig i huvudbjudning. Huvudet har i och för sig varit nedåt så länge man kunnat ana kroppsdelarna.

På kvällen var det vattengympa igen. Jag undrar hur länge jag ska hålla på med det.

Fredag

Vädret ropade på oss. Vi beslutade oss för att ta bussen till kåtan på en udde i en sjö. Sjön visade sig ha ungefär en decimeter is med ett tunt lager pudersnö på. I kvällssolen var allt otroligt vackert.

Efter att Fredrik åkt skridskor och jag sågat lite ved, så gjorde vi oss hemmastadda i kåtan. Vi lagade mat och åt en massa gott. Fredriks faster med hund kom förbi och hälsade på. De gick sin fredagspromenad och hunden Bison tyckte att köttet i stekpannan luktade utomordentligt gott. Men han fick gå hem och äta.

Till slut kröp vi ner i våra nya sovsäckar och konstaterade att de var väldigt varma.

Lördag

Efter några omsomningar var det tillräckligt ljust för att få kallas morgon av Fredrik. Vattnet inne i kåtan hade inte frusit, så det var ingen extrem testning av sovsäckarna. Varmt och skönt var det.

Fredriks föräldrar kom och åkte lite skridskor och körde sedan hem oss till Hisingen. (Men vi åkte ändå med till Åsa senare på kvällen.)

Söndag

Vi hängde med Annika till Kungsmässan för att försöka hitta ett långt linne att ha under lite kortare (fast egentligen ganska långa) tröjor. Till slut hittade jag ett billigt som var tillräckligt långt.

Vi hann även med att ta en titt bland barnvagnarna för att kolla lite hur de nya ser ut. Vi har två lite äldre att välja mellan: Bra med äldre syskon och deras vänner.

Onsdag

Efter att jag jobbat några timmar på fritids lånade vi en bil och åkte till Varbergs sjukhus för att gå på studiebesök på förlossningen och BB. Man kan konstatera att det är rätt lätt att hitta till sjukhus. Bara att köra mot de röda plussen.

På förlossningsavdelningen hade de ”annat för sig”, så det fick komma en barnmorska från BB och visa oss runt. Hon berättade om rutinerna och visade sugklocka, akupunkturnålar och lite sånt. Vi fick också prova på lustgas. Den tog rätt bra på oss båda.

Efter besöket klämde jag lätt ner en McD-milkshake på tillbakavägen till Åsa.

Vecka 35

Lördag

På kvällen tog vi spårvagnen till en 32-årsfest. Skönt att jag fortfarande kan ha mammajeansen jag köpte för över 20 veckor sedan. Det är inte alltid man vill känna sig som Bamse i hängslebyxor. Men det är lite svårt att få tröjorna att räcka ner över magen.

Vi åt en massa österrikisk mat och hade trevligt. Grodis verkade gilla snapsvisor.

Söndag

Trots sen fest fick vi stiga upp tidigt för att ta oss till nästa kalas. Det var grodis kusin Samuel som fyllde sex år.

Magen fick många lyckönskningar under eftermiddagen. Och trots trångboddheten fick jag plats med en hel del mat och tårta.

Tisdag

Fettisdagen. Vi gick till Wieselgrensplatsen och roffade åt oss två av de tre sista semlorna på fiket. Min syster har berättat att grodis kusin krävde minst en semla om dagen när han låg i hennes mage. Några sådana tendenser har vi inte märkt. Det kan ju vara så att grodis, liksom sin mamma, inte är så förtjust i semlor.

Onsdag

Barnmorskebesök igen. Hon visade en bild på hur trångt det är i magen. Den gav oss lite mer förståelse för varför grodis fötter kan vara överallt. Man måste vara en väldigt duktig akrobat för att få plats där inne.

På kvällen var vi på informationsmöte på Försäkringskassan om föräldraledighet och föräldrapenning. Det är kluriga grejer. Vi är båda arbetslösa och har a-kassedagar och föräldrapenningsdagar att laborera med. Jag har dessutom lägsta ersättningen i båda systemen.

Vecka 36

Torsdag

Min pappa kom och väckte oss vid halv elva. Jag har inga större problem att sova tolv timmar per natt. Han tog med oss till båtmässan. Vi kryssade runt för att hitta godbitarna, vilka visade sig vara kajaker och små aluminiumbåtar.

Pappa skjutsade oss till Östra sjukhuset. Där var det information med bildvisning om förlossningsavdelningarna och BB. Ingen större skillnad mot Varberg. Fler födslar, bara. Vi får väl se var vi hamnar i slutänden.

Lördag

De senaste dagarna har vi äntligen sytt babylift och åkpåse. Nu är det klart och vi blev riktigt nöjda. Kul att sätta egen prägel på bruksföremål, dessutom.

På eftermiddagen kom Fredriks föräldrar förbi och vi passade på att åka med dem ned till Åsa.

Måndag

Det var sista gången på Magplasket, vattengympa för gravida. Vi pratade om krystvärkar och om att uppbåda lite extra energi när man tror att den är slut.

Efter badet hade vi fruktstund och en av kursdeltagarna var där med sitt barn utanför magen.

När jag kom hem fanns det belgisk choklad till mig på Alla hjärtans dag. Vi delade dem lika.

Onsdag

Äntligen hade jag fått tummen ur för att gå till tandläkaren. Det var nästan fem år sedan senast. En biverkning av att vara gravid är dessutom att tandköttet kan mjukna och bli lite känsligare.

Tänderna såg dock bra ut, men tandläkaren ville inte röntga mig med mage, så jag ska tillbaks till hösten för att få det avklarat.

Sedan åkte jag till Lina och åt smaskig lunch och gosade med hennes katter.

Vecka 37

Lördag

Fredriks syster Annika kom och drack te med oss. Hon tyckte att vi skulle åka med till Åsa och det fick oss att äntligen packa en BB-väska enligt en packningslista vi gjort för länge sedan. Så nu är den biten avklarad.

Skönt att vara i Åsa och gosa med katter. Katten ligger ibland på magen och spinner. Jag antar att det kan dundra på en del där inne.

Måndag

Äntligen fick vi tummen ur för att hälsa på Joakim, Victoria och Lucas. De har till och med hunnit bli tre sedan vi började fundera på att besöka dem.

Nu vet vi hur man kan se ut när man är två veckor gammal. Lucas verkar vara en mysig liten filur. Ett jättefint hus har hans föräldrar sett till att skaffa också.

Efter en del promenader till och från olika bussar var min kropp ganska trött, framför allt revbenen. Det verkar som att grodis ser mina revben mest som hinder som borde flyttas. Jag känner mig som om jag hostat för mycket, ungefär. Inget att göra åt mer än att ligga och vila ibland.

Tisdag

Vi var kvar i Åsa och gosade med katter och tog det lugnt.

På kvällen bar det av till Fredriks kusiner i Draget på Onsala, där det var kalas. Massa god mat och kaka slank ned. Bra med kalas.

Sedan tog vi tåg och spårvagn hem till Hisingen. Skönt att sova i sin egen säng, men lite jobbigt att det är en loftsäng.

Vecka 38

Torsdag

Första träffen med föräldragruppen! Vi pratade om förlossning. Om tankar, rädsla och förväntningar. Men det viktigaste var ändå att fika. Mackor med goda pålägg. Trevliga blivande föräldrar var det också. Vi blir förmodligen föräldrar först. I alla fall om man får tro prognoserna.

Sedan var det dags att besöka barnmorskan igen. Blodvärdet var mycket bra, trots att jag minskat till en järntablett om dagen, på eget bevåg. Femton kilo hade vi gått upp, grodis och jag. Sen kom den konstiga nyheten: grodis hade lösgjort sitt huvud! Efter att ha varit fixerat i över en månad var det nu rörligt. Busunge!

Vi sammanfattade graviditeten och barnmorskan antecknade i journalen. Det blev väl typ ”allt har varit bra”.

På kvällen åkte vi till Valhallabadet och vattengympade med Maria. Tyvärr innehöll dagens pass lite väl många magövningar för min smak. Dem fick jag helt enkelt hoppa över.

Fredag

Mina föräldrar kom och hälsade på efter att ha varit på hushållsmässa. De hade med sig räkor som vi åt till lunch. Mycket smaskigt. Man får väl passa på, för det sägs att räkor inte ger så god bröstmjölk.

Söndag

Äntligen hade jag fått tummen ur och skannade diabilder och fixade ihop en sida med bilder och en lite film. Kanske inte så proffsigt, men det blev i alla fall av. Filmen blev lite surrealistisk, om jag får säga det själv.

Tisdag

Vi hade bestämt oss för att bo i Åsa under mars månad. Fredriks föräldrar har en lägenhet lika stor som vår i ena änden av sitt hus. Tanken är att bo där och ha tillgång till bil att åka till Varbergs sjukhus med.

Vi tog med oss lite kläder och grejerna som ska med till sjukhuset och åkte iväg.

Onsdag

Efter en lugn dag gick Fredrik till tandläkaren och jag åkte till Lisebergs station. Där blev jag hämtad av min gamla gymnasiekamrat Anna. Hon körde oss till Johan i Floda. Johan och Sara bjöd på fika och bebisåskådning av Ella, fem och en halv vecka gammal. Hon verkade väldigt tillfreds med tillvaron utanför Saras mage. Lite jobbigt att ha ont i magen ibland, bara.

Himla kul att träffa gamla vänner igen!

Vecka 39

Torsdag

Efter en otroligt kall väntan kom till slut en spårvagn som körde oss till föräldragruppen på mödravårdscentralen.

Den här gången såg vi på film. Det var en film som handlade om förlossningar, men det var mer prat än närbilder. Bra och fint. Sen var det fika och sist prat om smärthantering. Vi kände oss pålästa och fick inte reda på så mycket nytt. Skönt att känna att man har hyfsad kunskap.

Sen tog vi tåg och buss ner till Åsa igen.

Fredag

På kvällen blev det tacos och ”Så ska det låta”. Det är väldigt svårt att sitta i en soffa och äta. Som tur var, så hade vi tortilla-bröd som man kunde fylla och luta sig bakåt och äta. Jag hamnar oundvikligt ändå en bit från bordet. Men gott var det!

Och grodis farfar, grodis och jag vann i Trivial Pursuit över grodis pappa, faster och farmor!

Lördag

Efter att Fredrik och hans far raserat lite tegelvägg åkte Fredrik och jag till en annan Fredrik på 30-årskalas. Smaskiga tårtor och trevligt sällskap.

Sen bar det av till nästa kalas. Det var Niklas i Torslanda som firade med mustig gryta. Vi höll nästan på att fastna framför en film, men drog oss loss och körde ner till Åsa igen.

Söndag

När vi avnjutit en mycket sen frukost åkte Fredrik, hans far och jag till Stora Hornsjön. De andra åkte skridskor, men jag nöjde mig med att sitta och elda. Vi grillade och hade allmänt trevligt i solen.

Det är krångligt att kissa i nollgradigt väder med trosor, tröja, hängsleullkalsonger, skjorta, hängslebyxor, islandströja och anorak. Utanpå stor mage.

Måndag

Skönt när solen är så stark att man kan ligga utomhus på en bänk och vila utan att frysa. Men så har jag ju inbyggd kamin i magen.

Onsdag

Vi åkte hem inför torsdagens föräldragrupp och barnmorskebesök. Fredrik fotograferade magen och konstaterade att filmrullen tog slut.
Kanske ett gott tecken.

Vecka 40

Torsdag

På föräldragruppens möte såg vi på en fånig film om småbarn. Största behållningen av filmen var den viktiga leken ”Nu äter jag upp din fot”, vilken rekommenderades till ett par månader gamla barn.

Ett par hade fått tid för kejsarsnitt den 16 mars, på grund av sätesbjudning. Förmodligen blir de de första i gruppen som får se sitt barn.

Barnmorskan mätte magen och den hade växt 2 cm på två veckor, vilket gav min kurva en uppåtkrok framåt slutet. Dessutom hade grodis fixerat huvudet i mitt bäcken igen.

Vi strosade lite på stan och jag köpte garn och mönster till en babytröja.

Fredag

Vi bestämde oss för att en tur till IKEA kunde vara bra. Det var skönt att strosa där mitt på dagen. Lugnt och skönt. Vi köpte bland annat madrass till grodis. Efter lite skärande hamnade en del i den hemsydda liften och resten uppe i loftsängen, bredvid vår resårmadrass. Det blev mysigt.

På kvällen åt vi räkor i Åsa.

Söndag

Jag vaknade tjugo i sex och kunde inte somna om. Efter en timmas försök tog jag på mig hörlurar och lyssnade på min avlsappningsskiva. Inte heller den hjälpte. Vågbruset fick mig att längta efter havet, så jag smög upp och klädde mig och gick till det. Det luktade lera och hade små, tunna isflak på sig. Jag hade
sällskap av blåmesar och såg flera hundar och en spillkråka som bonkade lite håglöst på ett träd.

När jag kom in väckte jag Fredrik. Vi bakade rulltårtor och klädde oss fina för att åka på kalas. Mitt kalas, firat hos farmor i Lysekil. Vi åt smaskiga smörgåstårtor och grodis kusin Olivia beundrade den stora magen från sin vy strax nedanför den.

Måndag

Min födelsedag. Och det verkar som att jag får ha den ifred. Jag har firat med frukost på sängen, fika i solen, promenad på klippstrand och godis. Och så kramar.

Vecka 41

Torsdag

Efter att mest ha varit i Åsa och slappat i några dagar, åkte vi in till stan för att besöka barnmorskan. Allt var bra och vi konstaterade att det var sista gången vi träffade henne innan grodis fötts. Hon skulle ha semester under påskveckan. Vi fick tid hos en annan barnmorska en vecka senare och fick även veta lite om vad som händer sedan, om grodis inte verkar vilja komma ut.

Sedan åkte vi hem och fotograferade magen igen.

Fredag

Grodis mormor och morfar åkte till Portugal. De blir borta i tio dagar och hoppas naturligtvis ha fått ett barnbarn till att hälsa på när de kommer hem.

På kvällen tog vi bilen till Göteborg för att gå på bio. Tillsammans med fyra andra i biosalongen såg vi ”En långvarig förlovning”. Den var nästan lite väl krigsrealistisk. Skyttegravar är inget jag skulle vilja besöka. Men det var trevligt att gå på bio och mysigt att åka ner till Åsa genom natten.

Lördag

Det var födelsedagskalas i Gällinge för Fredriks kusin Erik. Tacos och glasstårta. Vi hade tidigare reserverat oss för hur många vi skulle komma, men nu blev vi bara två.

Söndag

Klockan 13:36 var det vårdagjämning, vilket firades med bubblande vatten i champagneglas ute i solen.

Måndag

Samuel, Olivia och Kajsa kom på besök för att få träffa oss och magen en sista gång innan de skulle till Idre och åka skidor i en och en halv vecka. Vi åt lunch, klappade katterna, promenerade på klipporna vid havet, lekte lite på en lekplats och fikade. Olivia busade med kusinen i magen och tyckte att det var kul när kusinen bråkade tillbaks med henne.

Tisdag

Vi satt ute och fikade. Det var riktigt varmt i solen och våren kändes inte helt främmande trots att lite snö låg kvar.

På eftermiddagen kom Annika och Sean på besök från Lund och USA. Fredrik och jag hade hittat ett gammalt Atari 2600 på vinden, så vi spelade lite tennis och lät Big Bird i Sesame Street fånga ägg på huvudet. Tyvärr var en knapp på tv-spelet ur funktion, så vi kunde inte äta kakor med kakmonstret.

Onsdag

I ottan steg vi upp för att åka till barnmorskan. Eftersom vår vanliga barnmorska hade semester, var vi hos en annan. Som vanligt verkade allt bra och grodis hjärta pickade på där inne. Barnmorskan ringde till Varbergs sjukhus och bokade in en tid den 31 mars för så kallad överburenhetskontroll.

Vi åkte hem och tog, vad vi hoppades var, det sista magfotot.

Sedan åkte vi ner till Åsa igen och åt köttbullar, eftersom Sean inte ätit köttbullar i Sverige.

Efter middagen tog vi en mörk och dimmig kattpromenad i hamnen. Katterna verkade glada över att någon ville promenera med dem i mörkret. De smög runt och skuttade och verkade trivas väldigt bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.